Να βλέπεις στον έρωτα (Με μάτια ανοιχτά) Χόρχε Μπουκάι || Κριτική Βιβλίου

horhe-bukai1 copy
Ο Ηorhe Βukai έχει αρχίσει να γίνεται μια μικρή εμμονή στις συγγραφικές μου επιλογές ειδικά μετά και από αυτή τη δημιουργία του. Η υπέροχη και ανατρεπτική ιστρορία “Να βλέπεις τον έρωτα” Με τα μάτια ανοιχτά του εκπληκτικού αυτού συγγραφέα είναι στην ουσία μια σύγχρονη ιστορία “έρωτος” μέσω email με την οποία σου αναλύει τις ερωτικές σχέσεις με τον πιο ευφάνταστο τρόπο. Η γραφή του σε εθίζει και το μόνο που θέλεις είναι να φτάσεις την επόμενη σελίδα… και την επόμενη και την επόμενη.
Είναι αρκετό να πως πως το βιβλίο διαβάστηκε μέσα σε μια μέρα; Ίσως όχι. Για μένα όμως ήταν μια χυμαρώδης μέρα με πολλά συναισθήματα από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου και πραγματικά κύλισε θαυμάσια.

horhe-bukai4 copy

Σημείωσα πολλά κομμάτια του βιβλίου καθώς κάθε ένα από αυτά είχε ένα κρυφό κλειδί για τις ερωτικές σχέσεις και σε βαθύτερο επίπεδο για όλες τις σχέσεις γενικότερα. Τα πιο συγκεκριμένα θέματα που πραγματεύονται στα κείμενά τους οι δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι πολλά. Δηλαδή από την κλασική προβληματική σχέση έως την παράνομη σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια και την ανάδειξη της ψυχολογίας του κάθε ένα δωσμένο με άψογο τρόπο.

Ουσιαστικά στο βιβλίο σου παρέχετε μια ιστορία η οποία ξεκινάει από ένα λάθος στο αρχείο του mail του Ρομπέρτο. Αυτό έμελλε να αλλάξει τη ζωή του αλλά και τον τρόπο που βλέπει τις σχέσεις και τα πράγματα. Άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από μια άγνωστη προς αυτόν κοπέλα η οποία του μιλούσε για το βιβλίο που ήθελε να γράψουν μαζί και αφορούσε στις ερωτικές σχέσεις. Ο Ρομπέρτο κατάλαβε πως η Λάουρα μιλούσε σε κάποιον άλλο αλλά αυτό δεν τον πτόησε και συνέχισε να πλαστοπροσωπεί τον Φρέντυ. Με μια απίστευτη ροή, ο συγγραφέας δείχνει τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα που στέλνει ο ένας στον άλλον. Σε κρατάει σε τόση εγγρήγορση που δεν μπορούσες να πιστέψεις ότι θα σε κρατούσε ένα βιβλίο για “σχέσεις”. Ο Ρομπέρτο μαγεύτηκε από τα λόγια της Λάουρα, χώρισε με την κοπέλα που είχε σχέση και αφιερώθηκε στο γράψιμο με αποτέλεσμα να γράψουν ένα υπέροχο βιβλίο. Ο Ρομπέρτο και η Λάουρα. Πόσο έντιμο όμως ήταν να της λέει ψέματα για την ταυτότητά του;

horhe-bukai55

Στο βιβλίο αυτό θα δεις πως ο έρωτας (έστω και αν δεν έχεις δει καν τον άλλον) σε βάζει να κάνεις τρελά πράγματα. Κάτι τέτοιες τρέλες έκανε και ο Ρομπέρτο και πολύ τον συμπάθησα σαν χαρακτήρα. Βέβαια η πλαστοπροσωπεία και η κοροιδία προς την Λάουρα ήταν απαράδεκτη αλλά όπως θα δεις και εσύ, ήταν από τον φόβο του για να μην την χάσει (όχι πως τον δικαιολογώ).

To μόνο σημείο που θα έλεγα πως δεν μου άρεσε καθόλου είναι το παρακάτω και θεωρώ πως είναι απεχθές, ανακριβές και χωρίς κάποια πηγή, πράγμα που με εξοργίζει διότι αναπαράγεται ένα αναληθές γενονός. Κάπου εκεί στη μέση του βιβλίου θα δεις τις παρακάτω προτάσεις:

“Η ελληνική κουλτούρα σύνδεε σεξ και γάμο αλλά κρατούσε τον ρομαντικό έρωτα για τις σχέσεις αντρών και νεαρών.”

Σαφώς και γνωρίζω τις αναφορές που υπάρχουν σε ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα αλλά αυτό δεν δίνει σε κάποιον το δικαίωμα να λέει πως η ελληνική κουλτούρα κρατούσε τον ρομαντικό έρωτα μόνο για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Αυτό μου φαντάζει απίστευτο να είναι γραμμένο από έναν τόσο μεγάλο συγγραφέα  και μάλιστα τόσο καλλιτέχνη, με όλη την έννοια της λέξης. Το γεγονός ότι μπορεί να υπήρχαν ομοφυλόφιλοι (που κανένα πρόβλημα δεν έχω μαζί τους) αυτό δεν σημαίνει πως αυτό αντικατροπτρίζει ολόκληρη την αρχαία Ελληνική κοινωνία. Κάτι τέτοιο είναι αναληθές , γενικευμένο και καθόλου εύστοχο.

horhe-bukai6

Σε γενικές γραμμές το βιβλίο ήταν πραγματικά εξαίσιο και η μοναδικότητα του έγκειται στο γεγονός ότι αγγίζει την σημερινή πραγματικότητα (email, σύγχρονη εποχή κτλ) με μια τόσο ρομαντική και αγαπησιάρικη διάθεση που σου φτιάνει το υπόλοιπο της ημέρας σου… και του μήνα σου μη σου πω!

Εξαίσιο βιβλίο που θα σου πρότεινα να διαβάσεις. Ευχαριστώ Ιωάννα μου!

(2438)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About BeautyStars

Γράφουμε για ό,τι είναι ενδιαφέρον και έχει σχέση με την ομορφιά, τα ταξίδια , την μόδα και το φαγητό. Από το 2012 μαζί σας! Καλή BeautyStars.gr περιήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr