Το κάστρο του Πλαταμώνα

kastro platamona pieria (6)

Το κάστρο του Πλαταμώνα είναι ξεκάθαρα κάστρο της Φραγκοκρατίας. Επισκέφθηκα πρόσφατα το κάστρο αυτά και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κωμόπολη του Πλαταμώνα. Σήμερα λοιπόν θα σε πάω μια βόλτα στην Πιερία και στο καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας.

kastro platamona happytraveller

Την εναέρια φωτογραφία που απεικονίζει το κάστρο του Πλαταμώνα από ψηλά έχει τραβήξει ο Ευτύχης Μπλέτσας με το drone του κατά την διάρκεια των γυρισμάτων για την εκπομπή Happy Traveller στο νομό Πιερίας.

kastro platamona pieria (3)

Η θέα από το κάστρο είναι εκπληκτική και δεν σου επιτρέπει να την αφήσεις χωρίς “κλικ”. Γενικώς η Πιερία έχει πολλά και όμορφα μέρη αλλά το κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς.

kastro platamona pieria (4)

Ο επιβλητικός πύργος που φαίνεται από την Εθνική οδό είναι χάρμα οφθαλμών και αυτό  το αντιλαμβάνεσαι καλύτερα όταν τον βλέπεις από κοντά. Είναι ο πιο εντυπωσιακός ακρόπυργος που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο. Το κάστρο είναι χτισμένο στη θέση του αρχαίου Ηρακλείου (ή Ηράκλειας). Το φανταστικό είναι πως με βάση τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή, δείχνουν την παρουσία των Ελλήνων εκεί ίσως και από τον 8ο αι. π.Χ.

kastro platamona pieria (9)

Στον χώρο του κάστρου διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε γίνει τζαμί.

kastro platamona pieria (5)

Μετά από κυριαρχίες των Τούρκων και των Ενετών το κάστρο είναι από τον Απρίλη του 1941 στα χέρια των Ελλήνων και σήμερα ανήκει στην αρμοδιότητα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

kastro platamona pieria (7)

Η κιστέρνα ήταν ο τρόπος υδροδότησης της εποχής όπως αναφέρει και επιγραφή που υπάρχει εντός του κάστρου. Στην ουσία “κιστέρνα” είναι δεξαμενή που περιέχει το νερό.

kastro platamona pieria (8)

Το κάστρο είναι επισκέψιμο από το κοινό με ένα μικρό αντίτιμο των δύο ευρώ.

kastro platamona pieria (10)kastro platamona pieria (12)kastro platamona pieria (14) kastro platamona pieria (15) kastro platamona pieria (16) kastro platamona pieria (17)kastro platamona pieria (19)

Εσύ έχεις επισκεφθεί το κάστρο του Πλαταμώνα ή οποιοδήποτε άλλο κάστρο της Ελλάδος; Μοιράσου μαζί μας την εμπειρία σου! :)

kastro platamona pieria (21)

(982)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About BeautyStars

Γράφουμε για ό,τι είναι ενδιαφέρον και έχει σχέση με την ομορφιά, τα ταξίδια , την μόδα και το φαγητό. Από το 2012 μαζί σας! Καλή BeautyStars.gr περιήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr