Κνωσσός: Ο πιο εκσυγχρονισμένος πολιτισμός που γνώρισε η ιστορία είναι ελληνικός

knossos celestyal cruises r copy

Η επίσκεψή μας στο ανάκτορο της Κνωσσού ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές επισκέψεις που έχω κάνει στη ζωή μου. Ανακάλυψα πως ο Μίνωας είχε στο παλάτι του από το 1500 π.Χ. κλιματισμό, αγωγούς για τα νερά (άλλους για τα βρόχινα, άλλους για το πόσιμο και άλλους για τα βρόμικα) και περίτεχνους λαβυρίνθους που ακόμη και μέχρι σήμερα εντυπωσιάζουν με το πολυδαίδαλο σχήμα τους. 

knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr7

Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού (ή Κνωσσού) της σημαντικής αυτή πόλης κατά την αρχαιότητα. Η Κνωσσός είχε συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. Το παλάτι είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης και μάλιστα ο χώρος δεν είναι τυχαίος αλλά έψαξαν πολύ για να βρουν το σωστό μέρος. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Οι μοναδικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσσού και κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την διερεύνησή της .

knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr 1 knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr4

Μύθος Δια και Ευρώπης

Ο Δίας γεννήθηκε στο σπήλαιο Ιδεών Άντρων στα βουνά της Κρήτης. Μεγάλωσε και τράφηκε όπως λέει ο μύθος από το γάλα της κατσίκας και από το μέλι δύο μελισσών. Όταν μεγάλωσε ο Δίας εγκατέλειψε την Κρήτη και ερωτεύτηκε μια κοπέλα που βρήκε σε μια παραλία. Η κοπέλα αυτή ήταν η Ευρώπη. Για να την προσελκύσει μεταμορφώθηκε σε ταύρο και έτσι η κοπέλα εντυπωσιάστηκε και δέχθηκε να πάει μαζί του. Την πήρε μαζί του και την έφερε στην Κρήτη όπου έκαναν 3 παιδιά. Με βάση την μυθολογία τα παιδιά αυτά έμελλε να είναι ο Μίνωας, Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας. Ο Μίνωας έγινε ο βασιλιάς της Κρήτης.

knossos celestyal cruises 2015knossos celestyal cruises c knossos celestyal cruises eknossos celestyal cruises 20151

Πως ανακαλύφθηκε η Κνωσσός στα νέα χρόνια

Η Κνωσσός οφείλει την ανεύρεσή της σε έναν Έλληνα, τον Μίνωα Καλοκαιρινό. Σε ηλικία 34 ετών ο Μίνωας Καλοκαιρινός μετά από μελέτες αρχαίων συγγραφέων αποφασίζει να ανασκάψει το λόφο της Κεφάλας στην περιοχή Κνωσού. Εξαιτίας της Τουρκοκρατίας οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και μόλις ανέσυρε κάποια πιθάρια επέλεξε να τα στείλει σε αρχαιολογικά μουσεία του εξωτερικού έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να αποσιωπήσει πως στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη βρέθηκε ένας από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς.

Το πρώτο παλάτι της Κνωσσού είχε φτιαχτεί τουλάχιστον 10.000 χρόνια πριν αλλά οι σεισμικές δονήσεις δεν άφησαν τον κρητικό πολιτισμό να ακμάσει. Μετά την καταστροφή του παλατιού. Το παλάτι ξαναχτίστηκε και πάλι το 2.000 π.Χ. Κάπου εκεί  έγινε και πάλι καταστροφή αλλά αυτή τη φορά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Οι κρητικοί δεν πτοήθηκαν και ξαναέχτισαν το παλάτι.

Το παλάτι της Κνωσσού είναι και ήταν το πιο υπερπολιτελές παλάτι στην Ελλάδα για την εποχή του. Είχε 5 πατώματα και πολλά δωμάτια. Ήταν σωστός λαβύρινθος και από τα λεγόμενα του ξεναγού μας λέγεται ότι το ίδιο το παλάτι ήταν ο λαβύρινθος. Μαζί με την έξυπνη κίνηση του Μίνωα Καλοκαιρινού να στείλει τα πιθάρια στο εξωτερικό έγινε και η ανακάλυψη και ξαναβγήκε στην επιφάνεια ο Μινωικός πολιτισμός γιατί είχε ξεχαστεί. Την ολοκληρωτική ανακάλυψη έκανε ο Arthur Evans ο οποίος μάλιστα έζησε 40 και πλέον χρόνια στην Ελλάδα και ανακάλυψε τον Μινωικό πολιτισμό.

knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr34knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr40

(Πάνω Εικόνα: Το υπνοδωμάτιο της Βασίλισσας)

Το δωμάτιο της Βασίλισσας στολισμένο με δελφίνια. Μια πολύ πιο γυναικεία νότα αποπνέεται από το δωμάτιο αυτό.

knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr41

(Πάνω Εικόνα: Το υπνοδωμάτιο του Βασιλιά)

Το δωμάτιο του Βασιλιά, σαφώς πιο μεγάλο και με θρόνο εντός. Το συγκεκριμένο δωμάτιο ήταν έτσι φτιαγμένο έτσι ώστε τους πολύ ζεστούς μήνες να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται ο χώρος.

knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr51 knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr88knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr90

Τα Ταυροκαθάψια

Τα Ταυροκαθάψια τα θυμάμαι από την ιστορία του δημοτικού. Αυτά ήταν άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από τον ταύρο. Έχουν βρεθεί αρκετές παραστάσεις και στην Κρήτη (τοιχογραφίες, αγαλματίδια, σφραγίδες) αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Πύλος, Τίρυνθα) και στη Μικρά Ασία (Σμύρνη). Η γιορτή αυτή, -γιατί περί γιορτής πρόκειται- ήταν αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα. Το άθλημα αυτό, σε αντίθεση με την ταυρομαχία δεν απαιτούσε τον θάνατο των ταύρων. Κύριος σκοπός τους ήταν να αποδείξουν τη δύναμη, την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών. Τέσσερις άνδρες και γυναίκες κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και, τριγυρίζοντας τον ταύρο, ένας από αυτούς προσπαθούσε να ανέβει στη ράχη του ζώου και κρατώντας τα κέρατα του εκτελούσε διάφορες ακροβατικές ασκήσεις.

(Πάνω Εικόνα: Το έργο τέχνης είναι πασίγνωστο και απεικονίζει τα ταυροκαθάψια)

knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr675 knossos celestyal cruises 2015 beautystarsgr1698

Ο Πλούτος μας όπως πάντα απολαμβάνει να ακούει ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα και αυτό μας το ταξίδι στο χρόνο το απόλαυσε όσο κανένα. Αν θέλεις να τον βλέπεις λίγο παραπάνω κάνε follow στο instagram @electra_asteri.

knossos celestyal cruises knossos celestyal cruises2

Ο πολύ γνωστός θρόνος του Βασιλιά Μίνωα

knossos celestyal cruises5 knossos celestyal cruises9 knossos celestyal cruisesb knossos celestyal cruisese b

 

Το ταξίδι μας στη Κνωσσό έγινε στα πλαίσια της κρουαζιέρας μας με ένα από τα πλοία της Celestyal Cruises. Το όνομα αυτού Crystal. Αν θέλεις να δεις την περσινή μας κρουαζιέρα δες εδώ. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εταιρία Celestyal Cruises δες εδώ

10734262_890086024337398_1900501768374669557_n

Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο instagram και το facebook , εκεί ανεβαίνουν απευθείας οι φωτογραφίες και μαθαίνεις που βρισκόμαστε και τι κάνουμε! Ο Ευτύχης, εγώ και ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΑΣ! (1038)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About BeautyStars

Γράφουμε για ό,τι είναι ενδιαφέρον και έχει σχέση με την ομορφιά, τα ταξίδια , την μόδα και το φαγητό. Από το 2012 μαζί σας! Καλή BeautyStars.gr περιήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr