Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη στα καλύτερά της | 2015

celestyal konstantinoupoli.jpg1

H Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που σε γεμίζει συναισθήματα και εικόνες χωρίς να “το προσπαθήσει”. Η ταινία “Πολίτικη κουζίνα” απέδωσε τέλεια τα συναισθήματα των Ελλήνων για αυτή τη πόλη και για εκείνη την εποχή. Αν δεν έχεις πάει στην Πόλη, δεν ξέρεις τι χάνεις. Ακόμη και αν δεν έχεις ρίζες από εκεί το μέρος σου δημιουργεί δέος. Πρόσφατα επισκέφθηκα την Πόλη για πρώτη φορά και θέλω πολύ να το μοιραστώ μαζί σας. Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη που μπορείς με σιγουριά να πεις πως σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Δεν θα αναλύσω πολιτικά την κατάσταση γιατί πονάει. Θα πω μόνο πως αν πας στα σωστά δρομάκια και βρεις τους προορισμούς η Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει το πιο ενδιαφέρον ταξίδι χρόνου που έχεις κάνει στην ζωή σου.

O ΠΛΟΥΤΟΣ μας πάντως πέρασε καταπληκτικά και αυτό θα το δεις καθώς ακολούθησε ακριβώς τα βήματά μας και απόλαυσε και αυτός μαζί μας όλες τις καταπληκτικές διαδρομές!

IMG_6827

Η ταξιδεύτρα Πόλη είναι ένας άκρως τουριστικός προορισμός με πάρα πολλούς κατοίκους και πολλούς μετανάστες. Η πόλη παλιότερα έσφυζε από τα ελληνικά στοιχεία όμως η τούρκικη εισβολή έχει αφήσει πολύ λίγα να δεσπόζουν. Η εθνικοφροσύνη τους είναι αρκετά έντονη μιας και υπάρχουν μεγάλες σημαίες σχεδόν σε κάθε δρόμο (χωρίς να γίνομαι υπερβολική). Σε κάθε περίπτωση η καρδιά της Πόλης ξέρουμε όλοι πως χτυπάει στο πιο δυνατό της σημείο. Την Αγία Σοφία.   

 agia sofia

  • Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα το οποίο προκαλεί δέος ακόμη και με τους επιπρόσθετους μιναρέδες που -δυστυχώς- πρόσθεσαν οι Οθωμανοί. Για να κάνουν ακόμη πιο έντονη την παρουσία τους στην πόλη, έχουν βάλει την τούρκικη σημαία έξω από το μνημείο. Επίσης από τους μιναρέδες που έχουν φτιάξει ακούγονται οι συνεχόμενοι ψαλμοί τους με μεγάφωνα, όπως βέβαια και από όλους τους μιναρέδες της πόλης. Στον ναό μας, σώζονται ελάχιστα ελληνικά ψηφιδωτά. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της Αγίας Σοφίας έχουν ξύσει τις αγιογραφίες, τα ψηφιδωτά και τα ελληνικά γράμματα και αντικαταστάθηκαν με καινούρια σχέδια. Λυπήθηκα πολύ που είδα το πόσο πολύ ΔΕΝ έχουν σεβαστεί αυτό το καλλιτέχνημα αλλά δεν είναι κάτι που δεν περίμενα. Στην εκκλησία μας έχουν γίνει εικαστικές παρεμβάσεις όπως προσθήκες “έργων τέχνης” εντός της ως εκθέματα, ένα χρυσό κλουβί του οποίου δεν μπήκα καν στον κόπο να διαβάσω την αναγκαιότητα αλλά και πολλές άλλες παραφωνίες. Μάλιστα στο κέντρο της πόλης ένας αρχιτέκτονας έχει φτιάξει μια ίδια “Αγία Σοφία” σε πολύ μικρότερη version που φυσικά επουδενί δεν αποπνέει την ίδια αισθητική με την δική μας εκκλησία.

Νομίζω πως την μεγαλύτερη απάντηση τους Οθωμανούς Τούρκους την δίνει η ίδια η εκκλησία. Έχω ακούσει πως είχαν βγάλει την τοιχογραφία που υπήρχε στο κέντρο της εκκλησίας. Επίσης άκουσα πως ξαναεμφανίστηκε εκεί η μορφή της Παναγίας και δεν ξέρω αν έλειπε ή όχι αλλά εγώ… την είδα να δεσπόζει εκεί στη μέση της εκκλησίας. Επιπροσθέτως σε κάποια σημεία παρατήρησα ότι πάνω από τις οθωμανικές τοιχογραφίες οι ελληνικοί σταυροί έχουν αρχίσει δειλά δειλά και εμφανίζονται. Δεν ξέρω αν θα το επιτρέψουν αυτό … αλλά ξέρω πως το οίκημα έχει δική του φωνή αλλά και τρόπο να εκφραστεί. Αχ… μπορώ να μιλώ συνέχεια για την Αγία Σοφία αλλά υπάρχουν και άλλα εκθέματα για τα οποία θα πρέπει να μιλήσουμε.

agia sophia fili konstantinoupoli 2015 IMG_7288 IMG_7311 IMG_7356 IMG_7387 IMG_8220 IMG_8222 IMG_8229 IMG_8232 IMG_8234 IMG_8237 IMG_8300 IMG_8304 IMG_8314 IMG_8316 IMG_8318 IMG_8319 IMG_8326 IMG_8343 IMG_8390 IMG_8398 IMG_8406IMG_8451 IMG_8460

mple tzami konstantinoupoli 2015

  • Μπλε Τζαμί

Το μπλε τζαμί είναι το καμάρι των Τούρκων. Είναι το πιο μεγάλο τζαμί τους αλλά όχι μεγαλύτερο από την Αγία Σοφία. Είναι όμως πιο σύγχρονο από αυτή. Το μπλε τζαμί έχει έξι μιναρέδες. Αυτό έχει συμβεί από παρανόηση καθώς είχαν πει στον αρχιτέκτονα πως θέλουν να έχει χρυσούς μιναρέδες. Επειδή στα τούρκικα το χρυσό με το έξι διαφέρουν κατά ένα γράμμα,  ο αρχιτέκτονας άκουσε έξι και έτσι το μπλε τζαμί έχει σήμερα έξι μιναρέδες.

IMG_7151

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από άλλο τζαμί αλλά την βάζω εδώ για να σε ενημερώσω πως αν θέλεις να μπεις σε τζαμί πρέπει να φοράς μακριά φούστα ή παντελόνι και μαντήλι στο κεφάλι.

IMG_7371 IMG_7382

kentro

  • Βόλτες και κέντρο πόλης

Το κέντρο της πόλης είναι ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΟ! Νομίζω πως είναι μια καλή λέξη για να περιγράψω ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Πόλης. Η σύγχρονη Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτη από μαγαζιά και εστιατόρια και είναι πάρα πολύ τουριστική. Θέλοντας να περιγράψω τους πωλητές των μαγαζιών θα μπορούσα να πω ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ! Αν θεωρείς πως οι δικές μας ταπεινές πωλήτριες που έρχονται δειλά δειλά να σε ρωτήσουν αν θέλεις κάποια βοήθεια είναι ενοχλητικές, τότε οι Τούρκοι πωλητές θα σου φανούν μέχρι και αγενείς. Φωνάζουν και διαλαλούν οτιδήποτε έχουν με πιο τρανταχτό παράδειγμα μια μέρα που είχαμε κάτσε σε ένα εστιατόριο και ο σερβιτόρος φώναζε πάνω από το κεφάλι μου ” KEBAP KEBAP KEBAP… ” επειδή το μαγαζί του πουλούσε κεμπάπ. Στην διπλανή οικοδομή -στην ταράτσα- είχε εστιατόριο και ένας υπάλληλος ήταν στην διπλανή είσοδο και φώναζε  “TERAS TERAS TERAS” για να υποδηλώσει ότι διαθέτει μαγαζί με ταράτσα.  Όχι και τόσο ωραίο όταν όλα αυτά γίνονται πάνω από το κεφάλι σου την ώρα που τρως…

Στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να προσέχεις ιδιαιτέρως τα πράγματά σου. Σε περίπτωση που μεταφερθείς στην πόλη με τραμ, μετρό ή λεωφορείο θα πρέπει να τα προσέχεις διπλά. Το περπάτημα τη μέρα και τη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη είναι αρκετά ασφαλές όχι μόνο λόγω της έντονης κινητικότητας από τους πολίτες και τους τουρίστες αλλά και από την παρουσία των αστυνομικών. Η αστυνομία φροντίζει να έχει αρκετά ευχαριστημένους τους τουρίστες και προσπαθεί να προβάλει μια πιο ασφαλή Πόλη.

Ελπίζω να μην σε αποκαρδίωσα, το κέντρο της Πόλης είναι γεμάτο ζωή και έχει άπειρα πράγματα να δεις και άλλα τόσα για να κάνεις. Καλό  θα είναι να μην χάσεις ούτε λεπτό στο δωμάτιό σου και να ξεχυθείς στους δρόμους της.

taxim taxim1poli istanbul spiti poli stefania konstantinoupoli 2015

tram

  • Η κοσμοπολίτικη ζωή στη Πόλη

Η ζωή στην πόλη έχει δύο όψεις. Η μια είναι εκείνη των φτωχών μεταναστών -και όχι μόνο- που πασχίζουν να βιοποριστούν αλλά και εκείνη των πλούσιων προυχόντων που περνούν καλά και απολαμβάνουν τις ομορφιές της Κωνσταντινούπολης. Το βράδυ λειτουργούν πολλά night clubs και η ζωή είναι αρκετά έντονη ακόμη και αργά το βράδυ στο κέντρο της πόλης.

poli istanbul  by night

  • Η Πόλη τη νύχτα

Όπως οι περισσότερες πόλεις έτσι και η Κωνσταντινούπολη το βράδυ έχει μια ιδιαίτερη μαγεία. Εγώ προσωπικά την προτιμώ τη μέρα για να βλέπω τα όμορφα σοκάκια της και να κάνω βόλτα στα τεράστια παζάρια της. Όχι πως τη νύχτα σταματούν αλλά νομίζω πως η Πόλη το πρωί είναι  “άλλο πράγμα”! Πάρε όμως μια μικρή ιδέα για αυτήν με κάποιες φωτογραφίες.

 by nightpirgos galata purgos galata

pirgos galata selfie1

  • Ο πύργος του Γαλατά και η γέφυρα του Γαλατά

Η περιοχή του Γαλατά (Galata) είναι από τις πιο ιστορικές περιοχές της πόλης και μια περιοχή που άκμασε ιδιαίτερα το ελληνικό στοιχείο. O πύργος που χτίστηκε εκεί από τη γενουατική παροικία της Κωνσταντινούπολης και ήταν γνωστός τότε ως Πύργος του Χριστού και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως προπύργιο. Έχει ύψος 67 μέτρα και κατασκευάστηκε το 1348. Η γέφυρα του Γαλατά διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο και είναι πολύ χαρακτηριστική εικόνα.

pirgos galata 11 pirgos galata 6641 pirgos galata konstantinoupoli (2)

IMG_8113

  • Σιροπιαστά 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη Πόλη πρέπει να φας σιροπιαστά. Είναι σίγουρο πως πρέπει να δοκιμάσεις από επιλεγμένα μαγαζιά καθώς δεν έχουν όλα σωστή ποιότητα και αντιπροσωπευτικά γλυκά. Εμείς δοκιμάσαμε σε 3 μαγαζιά και έχουμε να πούμε ότι πετύχαμε διάνα στα δύο. Το ένα ήταν εντελώς τουριστικό και άρα με κακή ποιότητα. Είμαστε βέβαια αρκετά ευχαριστημένοι καθώς γευτήκαμε τα αυθεντικά πολίτικα σιροπιαστά που τρελαίνουν κόσμο χρόνια τώρα.

IMG_8078 IMG_8090 IMG_8109

Το ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολης έγινε 4 μέρες πριν ξεκινήσουμε την κρουαζιέρα μας με ένα από τα πλοία της Celestyal Cruises. Το όνομα αυτού Crystal. Αν θέλεις να δεις την περσινή μας κρουαζιέρα δες εδώ. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εταιρία Celestyal Cruises δες εδώ

10734262_890086024337398_1900501768374669557_n

Μην ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις στο instagram και το facebook , εκεί ανεβαίνουν απευθείας οι φωτογραφίες και μαθαίνεις που βρισκόμαστε και τι κάνουμε! Ο Ευτύχης, εγώ και ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΑΣ!

(2522)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About BeautyStars

Γράφουμε για ό,τι είναι ενδιαφέρον και έχει σχέση με την ομορφιά, τα ταξίδια , την μόδα και το φαγητό. Από το 2012 μαζί σας! Καλή BeautyStars.gr περιήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr