Λαμπριανός Αστυπάλαιας

lamprianos astypalaias

Το φαγητό έχει δύναμη. Μπορεί να εμπνεύσει, να καταπλήξει, να σοκάρει, να διεγείρει, να ενθουσιάσει και να εντυπωσιάσει. Σας ευχόμαι ολόψυχα η Άγια αυτή ημέρα να σας βρει όλους σας ανάμεσα σε ανθρώπους που σας αγαπούν & σας νοιάζονται…
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΥΛΙΚΑ

-Αρνί ή κατσίκι (9 -10 κιλά)
-Συκωταριά (2 μέτριες)
-Ρύζι Parboiled (2 κιλά)
-Κρεμμύδια ξερά (2 μεγάλα)
-Κρασί (100ml)
-Μπαχάρι τριμμένο (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
-Κανέλα τριμμένη (1/4 κουταλάκι του γλυκού)
-Γαρύφαλλο τριμμένο (1/4 κουταλάκι του γλυκού)
-Αλάτι
-Πιπέρι
-Ζωμός λαχανικών (0.500 ml)
-Βούτυρο γάλακτος (200γρ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια λεκάνη νερό και αλάτι ώστε να δημιουργήσουμε άλμη (για κάθε λίτρο νερό, προσθέτουμε γύρω στα 70-80 γρ. αλάτι χοντρό), μέσα στην οποία θα τοποθετήσουμε το κατσίκι ή το αρνί μας,( εφόσον το έχουμε ξεκοκαλίσει) για μια ώρα περίπου… Την δουλειά αυτή αν δεν μπορούμε να την κάνουμε οι ίδιοι, μπορεί να μας την αναλάβει ο εκάστοτε χασάπης που συνεργαζόμαστε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει, τοποθετώντας μέσα του ένα μπουκέ-γκαρνί (5-6 κοτσάνια μαϊντανό, 2 κλωνάρια θυμάρι ή ρίγανη, 2-3 φύλλα δάφνη, τα φύλλα από ένα πράσο και λίγο σπάγκο μαγειρικής για να τα δέσουμε) για να το αρωματίσουμε. Παράλληλα ξεπλένουμε καλά τις συκωταριές μας και με την βοήθεια ενός μαχαιριού, αφαιρούμε την σπλήνα. Τις ζεματάμε στο κοχλάζον ζωμό για 8-10 λεπτά και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια καρέ. Περνάμε τα κρεμμύδια μας στο multi και τα σοτάρουμε ελαφρώς, προσθέτουμε τις συκωταριές μας και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, το ρύζι και τον ζωμό μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι της την κατσαρόλα έως ότου η φάρσα μας πιει τα υγρά της (μην σας φοβίσει που το ρύζι θα κρατάει αρκετά, διότι θα τελειώσει στον φούρνο μετέπειτα).

Παίρνουμε το κουφάρι μας από την άλμη (δεν την πετάμε) και τοποθετούμε εσωτερικά του την γέμιση. Με την βοήθεια μιας βελόνας και μιας κλωστής το ράβουμε, το βουτυρώνουμε καλά, το πασπαλίζουμε με τα υπάρχον μπαχαρικά μας και το επικαλύπτουμε με λαδόκολλες, τις οποίες πρώτα τις έχουμε μουλιάσει μέσα στην άλμη. Πάνω από τις λαδόκολλες, το ξανά τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Το τοποθετούμε μέσα σε μια μεγάλη γάστρα ή αν δεν έχουμε σε ένα ταψί (εφόσον πρώτα έχουμε τοποθετήσει στον πάτο του λίγες κληματόβεργες), προσθέτουμε λίγο νερό και το βάζουμε στον φούρνο για 7-8 ώρες στους 160’C.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

(1433)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About Χριστόπουλος Αθανάσιος

Ο Χριστόπουλος Αθανάσιος είναι επίλεκτο μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και ιδιοκτήτης του εστιατορίου ''Αστυφαγιά'' στην Αστυπάλαια. Αρθρογραφεί για το beautystars.gr αφήνοντας την δική του food πινελιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr