Σαμιώτισσα, σαμιώτισσα πότε θα πας στην Σάμο; | Σάμος 2014

IMG_1064

 Το ανατολικό Αιγαίο είναι πολύ περήφανο που στα ύδατά του έχει την πανέμορφη Σάμο. Το Μοσχάτο -Νέκταρ -που είναι από τα πιο γλυκόπιοτα κρασιά που έχεις πιει- κάνουν ακόμη πιο γνωστό το νησί αυτό. Στην Σάμο θα βρεις  πολλά και ενδιαφέροντα όπως το Πυθαγόρειο από όπου κατάγεται ο Πυθαγόρας, το αρχαιολογικό μουσείο της Σάμου (που δυστυχώς δεν επισκεφθήκαμε), το Ήραιο που είναι ουσιαστικά τα ερείπια του άλλοτε ναού της Ήρας. Ο Ηρόδοτος αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Ήραιο ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδος τότε.

Από την Σάμο κατάγονται και ο Αρίσταρχος αλλά και  ο Επίκουρος. Βλέπεις αυτό το νησί έβγαλε πολλά μεγάλα μυαλά στην αρχαιότητα.  Η Σάμος στο νεότερα χρόνια, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1912 κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Κατά την επίσκεψή μας εκεί θαυμάσαμε από μακριά -δυστυχώς- το Ήραιο όμως και αυτό με την βοήθεια της ξεναγού ήταν μια όμορφη εμπειρία καθώς μας μετέφερε απόλυτα σε εκείνη την εποχή.

 Τα μέρη που εμείς επισκεφθήκαμε στην Σάμο είναι:

  1. Το οινοποιείο της Σάμου , εκεί όπου παράγεται το ξακουστό Μοσχάτο.  
  2. Την Ιερά Μονή της Παναγίας Σπυλιανής που είναι χτισμένη πολύ ψηλά έτσι ώστε να καμαρώνεις από εκεί ολόκληρη την Σάμο.
  3. Το Πυθαγόρειο 
  4. Την χώρα του νησιού

Το οινοποιείο της Σάμου

Ένας χώρος γεμάτος ιστορία και καλό κρασί. Και ποιος δεν θα ήθελε να τον επισκεφθεί αναρωτιέμαι. Εκεί σου παρουσιάζουν κάποια βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλιά για την παρασκευή του κρασιού αλλά σου αναλύουν και με ποιο τρόπο σήμερα παρασκευάζεται το κρασί. Ποιο κρασί; Μα το Μοσχάτο,το πασίγνωστο αυτό νέκταρ που γλυκαίνει ακόμη και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο έχει κάνει πασίγνωστη την Σάμο. Βέβαια η Σάμος δεν παράγει μόνο το Μοσχάτο αλλά και άλλα , γευστικά κρασιά δεν παύει όμως το Νέκταρ να παραμένει το καμάρι του νησιού. Εκτός από το να βλέπεις και να απολαμβάνεις, στο οινοποιείο της Σάμου, δοκιμάζεις τα κρασιά του νησιού.

DCIM100GOPRO IMG_0580

Από ότι μας είπε η ξεναγός, παράγεται και αλλού το Μοσχάτο. Η ποιότητα όμως που παράγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Σάμο είναι αξεπέραστη και μάλιστα έχει πάρει πάρα πολλά βραβεία για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Εξαιρετικές γεύσεις, μεθυστικές μυρωδιές και ελληνικό μεράκι! Μμμμ .. θα ήθελα ακόμη ένα ποτηράκι! Ίσως και δύο… να σου πω την αλήθεια και ένα ολόκληρο μπουκάλι δεν θα με χαλούσε καθόλου.

IMG_0585 IMG_0623 IMG_0625 IMG_0642 IMG_0656 IMG_0674

 Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής

Η επίσκεψή μας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σπυλιανής, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Αυτή η μονή έχει έναν και μοναδικό γέροντα ο οποίος προσέχει και περιποιείται τον χώρο. Το ιδιαίτερο αυτής της μονής -εκτός από την μοναδική θέα της- είναι η σπηλιά που διαθέτει. Το σπήλαιο αυτό είναι -ίσως- ο ιερότερος χώρος της μονής. Έχει έχει πλάτος από 8 μέχρι 15 μέτρα και ύψος από 1,5 έως 4 μέτρα. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά και μια σχετική κατηφόρα που υπάρχει , θα βρεις το αγίασμα. Η εικόνα της Παναγίας είναι πια χωρίς χρώματα, λόγω της υγρασίας, και ραγισμένη.

DCIM100GOPRO

IMG_0680 DCIM100GOPRO

IMG_0685DCIM100GOPRO

IMG_0836IMG_0840IMG_0847

IMG_0690

 

Η θέα από ψηλά είναι εξαιρετική. Η μονή βρίσκεται πάνω από το Πυθαγόρειο. Όπως λέγεται σε αυτό το σπήλαιο στεγάστηκε το Μαντείο της Σίβυλλα ΦΥΤΩ το 600-500 π.Χ. Αυτό είχε μαντέψει και τη μετάβαση του φιλόσοφου Πυθαγόρα στην Κάτω Ιταλία και την εξέλιξή του. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί ως προχριστιανικός λατρευτικός χώρος.

Αν θέλεις να δεις το fashion post της Σάμου δες το εδώ. 

DCIM100GOPRO DCIM100GOPRO IMG_0679IMG_0683 IMG_0685

IMG_0922 IMG_0687IMG_0695 IMG_0762

 Το Πυθαγόρειο είναι ένα όμορφο νησιώτικο χωριό που εμείς αγαπήσαμε. Θεωρώ πως αν πας Σάμο θα πρέπει να περάσεις μια βόλτα και θα καταλάβεις πως ο Πυθαγόρας έχει αφήσει εκεί λίγη από την υπέροχη αύρα του…

 

IMG_1029 IMG_1031 IMG_1033 IMG_1041

Η επιστροφή ήταν ωραία. Με μια δύση ηλίου να μαγεύει το απόγευμά μας και μια θάλασσα να μας φωνάζει να βουτήξουμε -αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε-.

Εσύ για πες μου;

Έχεις πάει στην Σάμο; Σου άρεσε;

With love, Your TravelGirl!

IMG_1062

IMG_1074 IMG_1078 IMG_1091 IMG_1095 IMG_1116 IMG_1124 IMG_1125

Αχ ρε Σάμο… Αχ τι μας κάνεις!  (4114)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About BeautyStars

Γράφουμε για ό,τι είναι ενδιαφέρον και έχει σχέση με την ομορφιά, τα ταξίδια , την μόδα και το φαγητό. Από το 2012 μαζί σας! Καλή BeautyStars.gr περιήγηση.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr