Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα – Τι είναι τα Κούλουμα

xartaetoi ellada

Η Καθαρά Δευτέρα , η Σαρακοστή και τα Κούλουμα έρχονται στη ζωή μας μια φορά το χρόνο για να την κάνουν ακόμη πιο εορταστική. Όλα αυτά τα έθιμα βέβαια έχουν τις ρίζες τους βαθιά στον Χριστιανισμό.

Η Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα στην ουσία σηματοδοτεί το τέλος των Απόκρεω και την αρχή της Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, αφού ξεκινώντας την νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία έχει διάρκεια 40 μέρες και γιορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού.

Τα Κούλουμα

Τα Κούλουμα είναι μια γιορτή που σε κάθε τόπο γιορτάζεται διαφορετικά. Ο κοινός παρανομαστής σε κάθε γιορτή των Κούλουμων  όμως είναι το κέφι, ο χορός και το τραγούδι. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η λέξη Κούλουμα προέρχεται από τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα στο ελληνικό τραπέζι θα βρεις θαλασσινά, λαγάνα, χαλβά, ταραμοσαλάτα, όσπρια, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές και τουρσιά.

Χαρταετός

Επιπροσθέτως εθιμοτυπικά, την Καθαρά Δευτέρα πετάμε και χαρταετό. Ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον έθιμο που γεμίζει τους ουρανούς μας πολύχρωμους χαρταετούς. Άλλοτε χειροποίητους από την κάθε οικογένεια και άλλοτε αγοραστούς.

(793)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About BeautyStars

Γράφουμε για ό,τι είναι ενδιαφέρον και έχει σχέση με την ομορφιά, τα ταξίδια , την μόδα και το φαγητό. Από το 2012 μαζί σας! Καλή BeautyStars.gr περιήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr