Ξέρεις τι γιορτάζουμε τις Απόκριες;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλοι γιορτάζουμε κάθε χρόνο τις Απόκριες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ξέρουμε όμως τι πραγματικά γιορτάζουμε τις ημέρες αυτές; Η λέξη ΑΠΟΚΡΙΑ προέρχεται από το στερητικό «από» και «κρέας», που σημαίνει την «αποχή από το κρέας». Δηλαδή καμία σχέση με τα ντυσίματα και τα ξεφαντώματα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Στην Ρώμη χρησιμοποιούσαν την λατινική λέξη «Carnavale» που σημαίνει «αντίο κρέας». Φυσικά όλα αυτοί οι ξέφρενοι εορτασμοί δεν είναι τυχαίοι, προέρχονται από κάπου και έχουν βαθιές ρίζες.

Όλο αυτό είναι περισσότερο γνώριμο -για εμάς τους Έλληνες- από όσο νομίζουμε. Το Βυζαντινό «Απόκρεω» αλλά και όλες οι άλλες αποκριάτικες γιορτές, είναι συνέχεια της αρχαίας παράδοσης των Ελλήνων, οι οποίοι γιόρταζαν την έναρξη του νέου έτους, την άνοιξη αλλά και την αναγέννηση της φύσης. Βασικό στοιχείο στον εορτασμό τους ήταν οι έντονες και έξαλλες εκδηλώσεις των ανθρώπων, οι προκλητικές μεταμφιέσεις, τα αστεία, τα πειράγματα, οι βωμολοχίες, τα αισχρά υπονοούμενα, οι χοροί, τα γλέντια, οι παρελάσεις και γενικώς όλο αυτό το ξεφάντωμα που βλέπεις μέχρι και σήμερα. Από την Αρχαία Ελλάδα κρατάει λοιπόν η σκούφια όλων αυτών των εκδηλώσεων που έδωσε το έναυσμα και σε άλλους πολιτισμούς  να τις εντάξουν στις γιορτές τους.

Όλη αυτή η αρχαιοελληνική γιορτή κατακεραυνώνεται βεβαίως από τον Χριστιανισμό καθώς θεωρείται πως τις απόκριες ξεκινά η νηστεία και η περισυλλογή και όχι η γιορτή και το ξεσάλωμα.

(1170)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About BeautyStars

Γράφουμε για ό,τι είναι ενδιαφέρον και έχει σχέση με την ομορφιά, τα ταξίδια , την μόδα και το φαγητό. Από το 2012 μαζί σας! Καλή BeautyStars.gr περιήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr