Χωριάτικη Πίτσα με ζαφορά, χλωρή και λαδοτύρι Αστυπάλαιας

pizza

Η πίτσα είναι από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Τρώμε πίτσα για να δούμε ταινία ή αγώνα, την επιλέγουμε επειδή αρέσει στα παιδιά ή απλώς γιατί την λατρεύουμε. Σήμερα θα σου παρουσιάσω μια εναλλακτική και έντονα ελληνική version της πίτσας με άρωμα Αστυπάλαιας!

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη

-Αλεύρι σκληρό (500γρ.)
-Χλιαρό νερό (κοντά στα 200ml)
-Ξηρή μαγιά στιγμής (1 φακελάκι)
-Ζάχαρη (1 κουταλιά της σούπας)
-Αλάτι (1 πρέζα)
-Ζαφορά Αστυπάλαιας (10 γρ.)
-Ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας)

Για την pizza μας

-Ντομάτες (5 ώριμες)
-κρεμμύδι (1 μικρό)
-Σκόρδο (1 σκελίδα)
-Βασιλικός (4-5 φρέσκια φυλλαράκια)
-Ζάχαρη (1 κουταλιά της σούπας)
-Ντοματοπελτές (1 κουταλιά του γλυκού)
-Χλωρή Αστυπάλαιας (200γρ.)
-Ελιές καλαμών (100γρ.)
-Αλάτι (1 πρέζα)
-Πιπέρι (1 πρέζα)
-Ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας)
-Πιπεριά πράσινη (1 τεμάχιο)
-Μανιτάρια Porto bello (80 γρ.)
-Λαδοτύρι Αστυπάλαιας (300γρ.)

pizza zumari

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό. Σε μια άλλη ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε ένα μικρό λάκκο και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, την ζαφορά και το λάδι. Παίρνουμε το αλεύρι και το μεταγγίζουμε με απαλές κινήσεις στο εσωτερικό του λάκκου μας, ζυμώνοντας ελαφρά για κανά πεντάλεπτο μέχρι η ζύμη μας γίνει μαλακιά και ελαστική. Σκεπάζουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει με μια πετσέτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Παράλληλά ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Τρίβουμε στον τρίφτη (στο χοντρό) τις ντομάτες μας. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας και το σκόρδο το χαράζουμε στην μέση. Σοτάρουμε τα λαχανικά μας μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και τα σβήνουμε με την τριμμένη ντομάτα, προσθέτουμε τον πελτέ μας, τα μπαχαρικά και χαμηλώνουμε φωτιά, περιμένοντας να δέσει η σάλτσα μας. Εφόσον δέσει την αποσύρουμε να κρυώσει. Κόβουμε ζουλιέν (κατά μήκος σαν σπιρτόξυλο) τα λαχανικά μας και τρίβουμε στον τρίφτη το λαδοτύρι μας.

Προσθέτουμε στην ζύμη μας την πρέζα αλατιού, ίσα ίσα για να αφαιρέσουμε τον αέρα και την χωρίζουμε σε 3 μικρότερες μπάλες. Με την βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη μας και την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί από κάτω. Κόβουμε σε κομματάκια την χλωρή και γεμίζουμε τις άκρες της pizza μας, διπλώνοντας τες προς τα μέσα. Βάζουμε στο κέντρο της 3-4 κουταλιές της σούπας από την σάλτσα μας και τοποθετούμε τα υλικά μας ακανόνιστα… Πασπαλίζουμε με το λάδοτυρι μας τα υλικά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190’C.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

(1052)

follow1

Facebook ~ Twitter Instagram ~ Youtube ~ Google + 

Pinterest ~  Bloglovin  ~ Tumlr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων ή των φωτογραφιών που περιέχονται στο website με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του διαχειριστή του portal beautystars.gr. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα ανήκουν στο site. Ευχαριστούμε για τον σεβασμό.

About Χριστόπουλος Αθανάσιος

Ο Χριστόπουλος Αθανάσιος είναι επίλεκτο μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων και ιδιοκτήτης του εστιατορίου ''Αστυφαγιά'' στην Αστυπάλαια. Αρθρογραφεί για το beautystars.gr αφήνοντας την δική του food πινελιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright 2012 -2015 - Electra Asteri - Beautystars.gr